Alkoholiniame gėrime esančių standartinių alkoholio vienetų skaičių galima nustatyti taip: alkoholinio gėrimo tūrį (ml) padauginti iš gėrime esančios alkoholio procentinės koncentracijos (proc.), padauginti iš alkoholio tankio (≈0,8 g/l) ir padalyti iš 10 g.
Pavyzdžiui:
500 ml 5 proc. stiprumo alaus bokale yra:
500 ml × 5 proc.× 0,8 g/l ÷ 10 g = 2 SAV
200 ml 13 proc. stiprumo vyno taurėje yra:
200 ml × 13 proc. × 0,8 g/l ÷ 10 g ≈ 2 SAV
60 ml 40 proc. stiprumo degtinės, viskio, brendžio ar kt. stipriųjų gėrimų taurelėje yra:
60ml × 40 proc. × 0,8 g/l ÷ 10 g ≈ 2 SAV